Försäkringsgenomgång för företag

En vanlig fråga vi ofta får via e-post är “behöver jag företagsförsäkring?“. Svaret på denna fråga är i princip alltid ja. Att inte försäkra företaget på något vis är att ta onödiga risker. Ett grundläggande skydd som täcker ditt ansvar i förhållande till dina kunder och leverantörer anser vi vara ett absolut minimum. En berättigad fråga är således: vilka försäkringar behöver mitt företag?

Sanningen är nämligen den att många svenska företag är felförsäkrade (omkring 53% av företagen har fel försäkringsskydd). Vilket är illa då man kan sakna viktiga skydd utan att veta om detta eller också är man dubbelförsäkrad helt i onödan.

Att på egen hand ta reda på hur du bäst skall försäkra firman är komplicerat och risken för fel är uppenbar.
En möjlighet är att låta en försäkringsförmedlare eller rådgivare hjälpa dig men en försäkringsgenomgång, då går man helt enkelt igenom företagets verksamhet och behov, vilket i sin tur gör det enklare att teckna rätt företagsförsäkring redan från start.

Länsförsäkringar Stockholm försäkringsgenomgång

Försäkringsgenomgång hos Länsförsäkringar Stockholm vänder sig till företag med fem eller fler anställda samt en omsättning mer än 5 miljoner kronor.

Följande verksamheter/branscher kan göra denna försäkringsgenomgång:

 • Tjänsteföretag
 • Tillverkning och reparation
 • Entreprenad och service
 • Lantbruk
 • Fastigheter och bostadsrättsföreningar
 • Föreningar
 • Kyrkor och samfund
 • Kommuner och landsting

Konsten att välja rätt företagsförsäkring

Vilken företagsförsäkring som lämpar sig bäst att teckna beror inte alltid främst på hur stor din omsättning är, utan snarare på vilken typ av verksamhet du bedriver. En mycket liten firma kan vara hjälpta av ett ganska omfattande försäkringsskydd på samma vis som ett bolag med stor omsättning inte nödvändigtvis behöver mer än ett grundläggande företagsskydd.

Så vilka försäkringar behöver en egen företagare?

Inget företag är det andra likt. Därför är det nödvändigt att först undersöka vilka delar av verksamheten som man bör försäkra. Enklast är att vända sig till en rådgivare hos ett försäkringsbolag och be om en försäkringsgenomgång.

Om du av en eller annan anledning hellre vill ordna försäkringen helt på egen hand, är det bra att i första hand fokusera på dessa delar:

Ansvarsförsäkring är ett mycket grundläggande skydd som alla verksamheter, såväl aktiebolag, handelsbolag som enskilda firmor kan ha glädje av. En ansvarsförsäkring hanterar skadeståndskrav för skador på person, egendom eller övrig ekonomisk skada.


Egendomsskydd skyddar ditt företag vid stöld eller skada på din egendom. Undersök vilken typ av skada som ersätts, gäller egendomsförsäkringen t.ex. både vid brand och översvämning? Notera att du ofta måste komplettera det grundläggande skyddet om företaget äger fordon, dyr apparatur eller annan stöldbegärlig egendom.


Avbrottsskyddet aktiveras vid oförutsedda driftsstopp, vilket kan bero på en olycka eller sjukdom. Försäkringen täcker fasta kostnader och eventuellt inkomstbortfall.


Arbetslöshetsförsäkring, att teckna a-kassa och inkomstförsäkring görs privat. Dvs. det är du i egenskap av egenföretagare som sluter avtal med arbetslöshetskassa, fackförbund och försäkringsbolag. Det kan vara en god idé att teckna dessa skydd om du driver ett eget företag och vill ha trygghet om du blir arbetslös.

Allt viktigare att skydda företag mot kapning

IT- och bedrägeribrott har blivit allt vanligare, därför är det viktigt att skydda ditt företag mot bedragare. I första hand handlar det om att vidta preventiva säkerhetsåtgärder:

 • * Aktivera och använd Bolagsverkets tjänst Mina meddelanden (så får du e-post och sms om Bolagsverket tar emot ändringar som rör ditt företag).
 • * Anmäl ditt bolag till registret mot penningtvätt.
 • * Skydda domännamn och varumärke, vänd dig till Patent- och registreringsverket och Internetstiftelsen i Sverige (IIS).
 • * Gör förhandskontroller av leverantörer och kunder.
 • * Bestrid alltid bluffakturor.
 • * Se över säkerheten i interna och externa IT-system.
 • * Byt viktiga lösenord ofta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *