Planera din pension som egenföretagare

Många ser fram emot den dag då de kan pensionera sig. Även om de trivs med sitt arbete så finns det så mycket annat att göra här i livet. För de som driver eget företag finns det dock vissa fallgropar att undvika. Du vill ju inte tillbringa de sista åren av ditt liv som en fattig pensionär. Nyckeln till en ljus framtid är planering.

Ta ut din lön

Till att börja med bör du som driver eget se till att ta ut din lön och eventuellt överskott. Betala också in alla de skatter som krävs. Allt detta ligger nämligen som grund för din allmänna pension. Principen är att du först betalar för att sedan få det utbetalt. En del fuskar lite med att ta ut sin lön för att spara pengar till annat. Men det kan ses som ett kortsiktigt tänkande eftersom det påverkar din pension.

Det är inte alltid så lätt men det gäller alltså att hitta en balans. Dels vill du tjäna pengar nu och få ditt företag att blomstra. Men samtidigt måste du se till att ha tillräckligt att leva på när du pensionerar dig. Det är inte alls så roligt att få en mycket lägre inkomst när du som bäst behöver den.

Lägga undan en slant

Idag har så gott som alla anställda ett avtal som ger dem rätt till tjänstepension. Det har naturligtvis inte egenföretagare. Istället måste de själva tänka på att betala in det som krävs för att slippa ett stort fall av inkomst när de pensionerar sig.

Tjänstepensionen kan göra stor skillnad när du slutar jobba. Men eftersom egenföretagare inte har denna förmån så kan det löna sig att lägga undan pengarna själv. Det kan du göra via ett konto med hög ränta. Sätt in regelbundet och rör inte pengarna förrän det är dags att pensionera sig. Man brukar beräkna att om du sparar drygt fyra procent av din inkomst så motsvarar det ungefär en tjänstepension, så att du har en viss riktlinje.

Du har även möjligheten att pensionsspara, en utgift som är avdragsgill för dig med enskild firma. För ha rätt att göra avdrag skall pensionssparandet ske i en pensionsförsäkring eller på ett pensionssparkonto (IPS) som går att öppna hos exempelvis Nordnet eller Avanza. Avdraget får uppgå till högst 10 prisbasbelopp, det vill säga högst 465 000 kronor (2019).  Men här gäller det att se på vad som lönar sig i längden. För om din inkomst eller överskott är lågt så kan det vara bättre att inte pensionsspara.Annars kommer din pensionsbegrundande inkomst att bli lägre.  Istället tar du ut pengarna, och sparar eller investerar dem själv.