Friskvårdsbidrag

Tanken med friskvårdsbidraget är att anställd personal skall uppmuntras till hälsofrämjande fysisk aktivitet och på detta vis förebygga ohälsa. Många företag erbjuder friskvårdsbidrag men bidragets omfattning och villkor kan skilja sig åt hos olika  arbetsgivare.

För företagare som har Aktiebolag är friskvårdsbidrag avdragsgillt dock ej för enskilda firmor. Det innebär att företag slipper betala mervärdesskatt (moms) på dessa kostnader. Dock är det viktigt att känna till att det är Skatteverket som beslutar vad som räknas som friskvård. Följande träningsformer uppfyller deras kriterier:

– Gym samt gruppträning t.ex. av typ Friskis & Svettis.
– Alla traditionella sportaktiviteter och lagsporter.
– Träning med motionsappar.
– Dans
– Yoga
– Fotvård (Dock ej rena skönhetsbehandlingar)
– Olika slags massage.
– Körsång på arbetsplats
– Skrattgympa
– Balansträning
– Bastubad / Kallbad
– Stresshantering / Mindfullness
– Golf
– Ridning
– Segling
– Utförsåkning

Några aktiviteter som inte berättigar till friskvårdsbidrag är: fiske, golf,  paintball, coachsamtal eller friluftsaktiviteter. Kontakta Skatteverket om du är tveksam på om en aktivitet kan klassas som friskvård eller inte.


Friskvårdsbidrag till dig med eget företag

Om äger ett Aktiebolag och själv är anställd inom ditt företag, kan du använda friskvårdspengen till att exempelvis köpa gymkort eller annan valfri friskvårdsprodukt. Tänk på att spara alla eventuella kvitton som underlag till deklarationen. Observera även att enskilda tillfällen maximalt får uppgå till en kostnad om 1000 kr. Friskvårdsbidraget är en skattefri personalförmån upp till maximalt 5000 kr per år. Viktigt att känna till är att från och med beskattas hela årets friskvårdsbidrag om denna gräns övertrasseras för hela kalenderåret.

 

Viktigt information för dig som företagare

En förutsättning för att du skall kunna föra upp kostnaderna för friskvård och sedan göra avdrag för dessa i deklarationen är att det finns giltiga verifikationer i form av kvitton. Anställd personal betalar såldes först själva för de aktiviteter som de vill delta i och får sedan tillbaka dessa pengar när de lämnar in alla relevanta kvitton till arbetsgivaren. Du som företagare kan sedan bokföra friskvårdskostnaderna på kontot 7699 Övriga personalkostnader.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *